יש כמה שלבים בתהליך המלא של ייצור תפילין. כל שלב ושלב נעשה עם המון מחכה ויראת שמיים. השלב הראשון הוא כתיבת קלף התפילין, בדיוק כמו בתהליך הכנת מזוזות, קודם מכינים את קלף המזוזה ולאחר מכן את בית המזוזה והכנת הקלף לתוכה. שלב שני הוא ייצור הבתים והכנת קלף התפילין לבית התפילין והשלב האחרון הוא ייצור רצועות תפילין. כמובן שתפילין מהודרות כל התהליך נעשה בעבודה יד מלאה, ללא עזר במכונה לצורך הכנה וייצור אוטומטיים ולכן גם ערכם עולה ומחירם יקר מהרגיל אך משתלם.
ייצור רצועות תפילין שלב ראשון
השלב הראשון בייצור רצועות תפילין הוא לקיחת עורות הבהמה, אשר מגיעות היישר ממשחטות בארץ ישראל, מכינים חבית מלאה בסיד לצורך השריית הרצועות. החבית נעשה לשמה ע”י יהודי בלבד. מכניסים אותם לחבית השריה בסיד למשך זמן ארוך כדי שהרצועות יהיו רכות ויהיה אפשר לעבוד איתן. לאחר מכן רצועות התפילין עוברות שטיפה בתוך החביות כדי שיהיו נקיות ונעימות, כאמור כיוון ומדובר כאן בעור בהמה אמיתי, הריח יהיה לא נעים לאדם, לאחר מכן מוציאים את הרצועות לייבוש וסימון ע”י משגיח כשרות.
ייצור רצועות תפילין שלב שני
לאחר ייבוש רצועות התפילין מגיע שלב הצביעה. לוקחים את כל עור הבמה וצובעים אותו בצבע שחור. רצועות תפילין פשוטות צובעים מצד אחד בצבע שחור ורצועות תפילין מהודרות צובעים משני הצדדים. ההמלצה שלי תמיד לקחת מהודר שבמהודר לצורך מצוות הנחת תפילין שקיבלנו האבא שבשמיים. אותו סופר סת”ם אשר צובע את התפילין מחיר, ידאג שכל העור מתכסה בצבע שחור שיכבה אמיתית ועבה. הצבע הוא מאוד מיוחד, ונשאר לאורך שנים ולא יורד. כמובן שאם מים נוגעות ברצועות התפילין הצבע יכול להפגם ולרדת עם הזמן ולכן נמנע מלהניח את התפילין במקום שיש בו סכנה של מים או רטיבות, אנחנו נרצה לשמור על התפילין מכל נזק ומגפה בדרך.
ייצור רצועות תפילין שלב שלישי
השלב השלישי והאחרון בתהליך ייצור תפילין לבר מצווה הינו שלב החיתוך. לאחר שריככנו וצבענו את הרצועות, ניקח את עור הבמה המעובד, נפרוס אותו, שסופר סת”ם יוכל לעבוד בנוחות ובדיוק, ויתחיל לחתוך את הרצועות לפי אורך מדויק, במידת רוחב אחידה לכולם, ולאחר מכן יגלגל את רצועות התפילין בצורה מסודרת כמו בתמונה הבאה:
לאחר מכן ימשיך אל שלב השחלת רצועות התפילין אל בתי התפילין, ויגמור את מלאכת עבודת מצוות ייצור תפילין מהודרות. בהצלחה.